Derrick N Ashong and Soulfège

Sweet Remix

Download the Free mp3 of 'SweetRemix' via SoundCloud

 

Download a FREE ZIP file of the FULL ALBUM via MediaFire or listen to and download individual tracks in the SoundCloud widget below:

Loading..

AVAILABLE NOW!!!

Buy AFropolitan Online

ON

iTunes

&

amazon.com

Love Rain Down - A Short Film "Love Rain Down" is a 2012 Official Entry in the Palm Beach International Film Festival

An animated film based on the song "Love Rain Down" from the album "AFropolitan" by Derrick N. Ashong (aka DNA) & Soulfège. The movie follows the tale of a little boy named "Johnny" who makes a trip to the legendary "Crossroads" of Robert Johnson fame, and stands down the Devil armed only with a song...


CALENDAR


Check out this Unite Against The War on Women video using our song "Fight On" Then DOWNLOAD the Free mp3 of 'Fight On' via SoundCloud

www.soulfege.com
twitter
YouTube
facebook
Citi Performing Arts Center

Mailing List
« Million Download Campaign - Get Your Hands Out My Pocket [Polish Translation] | Main | Million Download Campaign - Get Your Hands Out My Pocket [Hungarian Translation] »
Monday
Apr022012

Million Download Campaign - Get Your Hands Out My Pocket [Dutch Translation]

(Original Post)

Translated to Dutch by Franck Hanselman

 

In mijn twee “Free As in Freedom” artikelen (Deel I & Deel II) bespreek ik hoe muzikanten meestal niet goed betaald krijgen voor platenverkoop. Mike Masnick van TechDirt heeft hele goede informatie hierover die jaren beslaat, inclusief een verwijzing naar dit artikel waarin populaire country-artiest Lyle Lovett uitlegt hoe hij na 20 jaar en 4,6 miljoen verkochte platen, nooit een cent heeft overgehouden aan zijn platenverkoop. Ik heb in verschillende stukken al uitgelegd hoe dat komt, dus vandaag wil ik het niet over financiën hebben, maar over implicaties.  

Vraag jezelf eens af hoe een succesvolle, wereldbekende artiest twintig jaar voor hetzelfde label kan werken zonder ooit auteursrechten betaald te krijgen over zijn verkochte platen. Komt dat omdat er geen geld verdiend is aan de muziek? Of komt het omdat de artiest niet kon meedelen in deze opbrengst? En waarom niet? De artiest is uiteindelijk de maker van het werk, zonder zijn/haar bijdrage zou het eenvoudigweg niet bestaan. Zij zijn de alpha en omega van hun eigen creatieve wereld, die spirituele, creatieve en materiële waarde heeft voor hun omgeving. De artiest zou de eerste moeten zijn die voor het success van zijn/haar creatie krijgt betaald, nietwaar?

NEE, volgens de Platenindustrie. En dat grote NEE komt met een goede reden. Artiesten worden niet zomaar wakker, creëren wat en worden daarmee beroemd. Iemand moet VEEL geld, kennis, invloed en connecties aanwenden om een artiest te laten doorbreken – om hem/haar van onbekend tot algemeen bekend te maken in de tijd die het kost om Kary Perry te zeggen. Omdat het label zoveel risico neemt, en een investering doet van doorgaans miljoenen voor een TOP 40 act, zouden zij er recht op moeten hebben om hun geld terug te verdienen voordat iemand de winst begint uit te delen. 

Klinkt als degelijke handel en een eerlijke deal – ik lever het geld en de infrastructuur om jou beroemd te maken, jij betaalt me terug voordat je Bentleys begint te kopen. Het enige problem is, het is geen eerlijke deal. Als je het niet al gedaan hebt, is het de moeite waard om een paar minuten te besteden aan het lezen van Courtney Love’s tien jaar oude tirade over wat er mis is met het systeem van grote labels. Ten eerste, denk eraan dat labels hun kosten niet terugverdienen op basis van omzet, maar op basis van 10% auteursrechten voor de artiest (bijv. Als ik een miljoen investeer, krijg jij geen geld als ik voor een miljoen aan produkten heb verkocht, maar pas als ik voor tien miljoen heb verkocht, op welk moment jouw saldo nul is. Als ik slechts voor negen miljoen verkoop, ben je me nog steeds honderdduizend schuldig, want 10% van negen miljoen is slechts negen honderdduizend – honderdduizend minder dan mijn aanvankelijke investering van een miljoen). Daarbij komt nog dat labels niet over alle omzet betalen, maar slechts over 85% van de omzet, na aftrek van achterhaalde begrippen zoals “gratis artikelen & breekschade” (hoe gaat dat precies op voor digitale bestanden?).

Sommigen van jullie die een beetje op de hoogte zijn, betogen misschien dat artiesten nog steeds geld kunnen verdienen aan uitgave, als ze hun eigen muziek schrijven. Dat is waar, alleen doen labels daar ook een greep in met de zogenaamde beheerste compositie clausule. Uiteindelijk doen veel artiesten (zoals Lyle Lovett) het leeuwendeel van het herhaaldelijk schrijven, opnemen en toeren, terwijl ze maar een fractie krijgen van de winst op hun werk. Hoe lang moet een artiest op toernee? Gisteravond sloot Grammy-baas Neil Portnow de avond af met een erkenning van het uitstekende Music Cares fonds, dat muzikanten in nood helpt. Maar waarom moeten zoveel artiesten blut oud worden?

Mensen denken dat artiesten financieel niet goed terechtkomen, omdat ze geld verspillen met een dure levensstijl. In sommige gevallen is dat misschien waar. In alle gevallen waarin artiesten onder contract staan bij grote labels, echter, is er nog een andere waarheid. Iemand zorgt er systematisch voor dat artiesten het grootste deel mislopen van de rijkdom die ze creëren. Waarom? Omdat ze er mee wegkomen. Wij muzikanten zijn geen zakenmensen, maar artiesten. Neem de gemiddelde platenbaas en zet hem op het toneel naast zijn slechtste artiest, en hij slaat een slecht figuur. Zet op dezelfde manier de gemiddelde gitarist aan tafel met de accountant of jurist van een label, en je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt. 

Maar kunnen artiesten dan niet hun eigen juristen en accountants inhuren? Ja. Maar juristen en accountants verdienen hun geld niet met één artiest, maar door met velen van hen te werken. Als jij één van de honderd artiesten bent die een jurist vertegenwoordigt, terwijl er maar vier grote labels zijn waar deze namens al die artiesten mee moet onderhandelen, wie heeft dan de meeste invloed, denk je – de artiest… of het label?

Dit is een lang artikel, maar ik wilde er zeker van zijn dat je echt de essentie begrijpt van wat we hier aan het doen zijn. De Million Download Campagne gaat niet alleen over het delen van muziek, het gaat over het fundamenteel veranderen van het paradigma hoe creatieve mensen worden behandeld en betaald. Ja, ik geef mijn muziek gratis weg, net als 95% van de artiesten in de wereld die bij grote labels zitten. Het verschil is dat ik over mijn eigen lot beschik, I kan samenwerken met wie ik wil, ik kan mijn muziek licenseren aan wie ik wil, en ik ben eigenaar van mijn merk, naam, beeltenis en bovenal van mijn muziek.

Als iemand tegen je zegt dat het idee van “Open Source Music” nergens op slaat, zeg dan dat ze eens moeten kijken naar het saldo van een artiest bij hun label en zeg dan dat ze naar de maan kunnen lopen. Het problem is, ze gaan waarschijnlijk niet kijken en iemand anders zal met hetzelfde argument komen… opnieuw en opnieuw totdat iemand fundamenteel bewijst dat het mogelijk is om een band een platform te bieden, gebaseerd op “open” beginselen en, door gebruik te maken van beschikbare technologieën, die band grote bekendheid te geven en er een winstgevende onderneming van te maken zonder alle waarde van die band te stelen. 

Dus je zou kunnen zeggen dat de Million Download Campagne opgedragen is aan de Lyle Lovetts van deze wereld. De artiesten waarmee we zijn opgegroeid en die we bewonderen, maar van wie slechts enkelen van ons beseften hoe ze werden genaaid. Met jouw hulp willen we een andere route belichten en bewijzen dat het de moeite waard is om hem te bewandelen. Als je aan de kant wilt staan van kunst, creativiteit, vrijheid en eerlijkheid, dan kun je maar voor één partij kiezen in dit debat. 

Dit is een Revolutie. Bereid je voor. 

D.N.A

Wanna Be Down? DOWNLOAD!

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>