Derrick N Ashong and Soulfège

Sweet Remix

Download the Free mp3 of 'SweetRemix' via SoundCloud

 

Download a FREE ZIP file of the FULL ALBUM via MediaFire or listen to and download individual tracks in the SoundCloud widget below:

Loading..

AVAILABLE NOW!!!

Buy AFropolitan Online

ON

iTunes

&

amazon.com

Love Rain Down - A Short Film "Love Rain Down" is a 2012 Official Entry in the Palm Beach International Film Festival

An animated film based on the song "Love Rain Down" from the album "AFropolitan" by Derrick N. Ashong (aka DNA) & Soulfège. The movie follows the tale of a little boy named "Johnny" who makes a trip to the legendary "Crossroads" of Robert Johnson fame, and stands down the Devil armed only with a song...


CALENDAR


Check out this Unite Against The War on Women video using our song "Fight On" Then DOWNLOAD the Free mp3 of 'Fight On' via SoundCloud

www.soulfege.com
twitter
YouTube
facebook
Citi Performing Arts Center

Mailing List
« Million Download Campaign - Get Your Hands Out My Pocket [Dutch Translation] | Main | Million Download Campaign - Get Your Hands Out My Pocket [Spanish Translation] »
Tuesday
Mar272012

Million Download Campaign - Get Your Hands Out My Pocket [Hungarian Translation]

(Original Post)

 

Translated to Hungarian by Uldi Hajdu.

 

A két “Szabad, mint Szabadság” bejegyzésemben (Part I & Part II) (Első és második rész) arról írok, hogy a zenészek általában nincsenek kellően kompenzálva a lemezeladásaikért. Mike Masnick Mike Masnick a TechDirt TechDirt-től több évnyi hasznos anyagot gyűjtött a témában, többek között egy hivatkozást egy article cikkre, melyben Lyle Lovett, a közkedvelt country énekes azt ecseteli, hogy 20 évnyi munka és 4.6 millió eladott lemez után egy cent nyereséget nem kapott ezekért. Már számos érvet felsoroltam, hogy ez miért van így, úgyhogy ma nem a gazdasági vonatkozásokról szeretnék beszélni, hanem a következményekről.

Vajon miért fordulhat elő az, hogy egy világszerte elismert előadó ugyanannál a kiadónál dolgozzon két évtizeden át, és ezalatt semmiféle jogdíjat ne kapjon az eladott lemezei után? Talán azért, mert semennyi pénzt nem kerestek a zenéjén? Vagy esetleg mert az előadó nem tudott részt venni az említett hozamok kitermelésében? És miért nem? Végülis ennek a sok munkának maguk az előadók az értelmi szerzői, hiszen az ő hozzájárulásuk nélkül nem is lehetne szó semmiféle hozamokról. Ők a saját kis kreatív világuknak az alfái és omegái, amely az őket körülvevő emberek számára spirituális, kreatív, és anyagi értékeket továbbít. Az előadónak kellene az első helyen állnia, amikor kifizetésekre kerül sor, nem igaz?

A lemezipar szerint a válasz NEM. És ez a határozott “NEM” meggyőző érveket von maga után. A dolog nem úgy működik, hogy egy előadó reggel felkel, alkot egy kicsit, aztán híres less. Valakinek NAGYON sok pénzt, tudást, befolyást, valamint kapcsolatot fel kell használnia ahhoz, hogy egy ismeretlen művészt közismert előadóvá varázsoljon még mielőtt ki is mondanánk, hogy Katy Perry. Mivel a kiadó ekkora kockázatot vállal, ami egy Top 40-es előadó befuttatása esetén milliós nagyságrendű tétel, őket illetné meg, hogy visszakapják befektetett pénzüket, még mielőtt bárki is hozzányúlna a nyereséghez.

Első ránézésre tisztességes üzletnek tűnik – én biztosítom a tőkét és az infrastruktúrát, hogy híressé tegyelek, te pedig visszafizeted még mielőtt elkezdenél Bentley-ket vásárolni. Az egyetlen probléma az, hogy egy ilyen egyezség a végén minden, csak nem tisztességes. Hogyha még nem tettétek meg, érdemes elolvasni Courtney Love  decade old rant évtizedes felszólalását a lemezkiadási rendszer viszontagságai ellen. Először is ne feledjük, hogy a kiadók nem a bevételek, hanem a 10 százalékos jogdíj alapján szerzik vissza befektetett pénzüket (pl. Ha én befektetek 1 millió dollárt, te nem akkor kapsz pénzt, ha én eladok 1 millió dollárnyi terméket, hanem miután eladok 10 millió dollárnyit. Ekkor áll nullán az egyenleged. Hogyha csak 9 millió dollárnyit adok el, te még mindig tartozol nekem százezerrel, mivel a 9 millió 10 százaléka csak 900.000, ami százezerrel kevesebb, mint az én befektetett pénzem). Ezen kívül a lemezkiadók nem minden bevétel után fizetnek, hanem csak azok 85 százaléka után, miután az ingyen kiosztott tartalmak értékét leírták az összegből (vajon az effajta költségek miként vonatkoznak a digitális fájlokra?).

Páran közületek, akik bennfentesek a témában mondhatjátok, hogy az előadók igenis tudnak pénzt keresni lemezkiadással, hogyha ténylegesen ők maguk írják a zenéjüket. Ez igaz, kivéve, hogy a lemezkiadók ebből is kiveszik a részüket. controlled composition clause. A végén sok esetben az előadó (mint például Lyle Lovett) végzi a munka túlnyomó részét, beleértve a dalszövegírást, szerkesztést, illetve turnézást, miközben az ezekből befolyó összegnek csak egy töredékét kapja kézhez. Tegnap este Neil Portnow Neil Portnow, a Grammy-díjakat kiosztó intézet elnöke a kiváló Music Cares Music Cares program elismerésével zárta az estét, amely igyekszik segíteni a rászoruló zenészeken. De miért kell ennyi zenésznek szegényen megöregednie?

Az emberek azt gondolják, hogy a zenészek azért nem végzik sok pénzzel, mert pazarló életmódjukkal elverik az összeset. Ez bizonyos esetekben igaz is lehet. Viszont az összes nagy kiadóhoz szerződött előadó esetében van egy másik oldala is a történetnek. Valaki módszeresen kitúrja ezeket az előadókat az általuk generált vagyonból. Hogy miért? Mert megtehetik. Mi zenészek nem üzletemberek, hanem művészek vagyunk. Ha vennénk az egyik lemezkiadó tetszőleges felsővezetőjét, és színpadra állítanánk a hozzá szerződött legrosszabb előadó mellé, bizony nem szerepelne valami fényesen. Hasonlóképpen, ha egy együttes gitárosát ültetnénk egy asztalhoz a kiadója könyvelőjével vagy ügyédjével, el tudjuk képzelni, hogy mi történne.

És nem tudnak a művészek maguknak alkalmazni ügyvédeket és könyvelőket? Dehogynem. Azonban az ügyvédek és a könyvelők nem egy előadóból élnek meg, hanem sokkal többől. Hogyha te csak egy vagy a száz előadóból, akivel az ügyvéd dolgozik, miközben neki elég lenne 4 nagy lemezkiadóval tárgyalnia, hogy számos énekest elérjen, vajon kinek lesz jobb a tárgyalási pozíciója – az előadónak vagy a kiadónak?

Ez egy elég hosszú bejegyzés, de biztos akartam lenni benne, hogy megértitek a lényegét annak, amit próbálok elmagyarázni. A “Million Download Kampány” nemcsak a zene megosztásáról szól, hanem célja, hogy gyökeresen megváltoztassa azt a bánásmódot, amelyben a zene alkotói részesednek, illetve a kompenzációjukat is. Igen, ingyen osztogatom a zenémet, csakúgy, mint a világon a nagy lemezkiadókhoz szerződött művészek 95%-a. A különbség az, hogy én irányítom a sorsomat, azzal társulok, akivel akarok, annak adom el a zenémet, akinek akarom, és ezen kívül a “márkám”, a nevem, a személyem, és legfőbbképp a zeném mind az enyémek.

Amikor valaki azt mondja, hogy a „Szabad Forrású Zenének” nincs értelme, azt kell válaszolni, hogy nézzék csak meg egy előadóművész főkönyvét a kiadójánál, és menjenek a pokolba.

Tehát lehet azt mondani, hogy a “Million Download Kampány” a világ Lyle Lovett-jeinek kedvez. Azoknak az előadóknak, akiken mindannyian felnőttünk és akiket tiszteltünk, de kevesen tudtuk, hogy valójában mennyire átvágták őket. A ti segítségetekkel szeretnénk rávilágítani egy másik lehetséges útra, és bebizonyítani, hogy ez egy olyan, amelyen érdemes elindulni. Hogyha a művészet, a kreativitás, a szabadság és az igazságosság oldalán akartok állni, akkor csak egy oldalhoz érdemes csatlakozni ebben a vitában.

Ez egy forradalom. Készüljetek.

 

D.N.A.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>